Wat je echt moet weten

Om goede keuzes te maken over werk heb je kloppende informatie nodig. Hieronder vind je verschillende manieren om je eigen kennis over werk en geldzaken te testen.

Stellingen

We maken in ons leven belangrijke keuzes over werk en geld die veel invloed hebben op onze toekomst. Toch zijn we niet altijd op de hoogte van de financiële gevolgen van die keuzes. Of maken we keuzes op basis van informatie die niet waar is. Om jouw kennis over geldzaken te toetsen, vind je hieronder vier uitspraken. Aan jou de vraag: zijn deze uitspraken waar, of niet waar?

Vrouwen gaan er na een scheiding financieel vaak meer op achteruit dan mannen.

Waar

Vrouwen zijn financieel vaak het meest kwetsbaar bij een scheiding. Gemiddeld hebben zij na een scheiding 29 procent minder geld om uit te geven. Mannen kunnen juist iets meer geld uitgeven.

Als jij niet werkt maar je partner werkt wel, dan hoef je je geen zorgen te maken over je pensioen. Waar of niet waar?

Niet waar

Je spaart weinig pensioen als je zelf niet werkt. Als je partner iets overkomt, of als je gaat scheiden, dan kan je als je niet werkt moeilijk rondkomen in de toekomst.

Meer dan de helft van de stellen maakt afspraken over geld. Waar of niet waar?

Waar

57% van de stellen maakt afspraken over geld. Goede afspraken maken met je partner over geld is belangrijk. Op deze manier weten jullie allebei waar je aan toe bent en kom je niet voor verrassingen te staan.

Als je werkt en je kinderen naar de opvang brengt, gaat al het geld dat je verdient naar de kinderopvang en houd je weinig geld over. Waar of niet waar?

Niet waar

Voor de kinderopvang kun je kinderopvangtoeslag krijgen van de Belastingdienst. Dit betekent dat de kosten van de opvang tot wel 96% worden vergoed. Hoeveel je precies kunt krijgen is afhankelijk van hoe vaak je kind naar de opvang gaat, hoe duur de opvang is en hoeveel inkomen je hebt. Hoe lager het inkomen van jou en je partner samen, hoe meer je vergoed krijgt.

Checklist voor je persoonlijke financiële situatie

Hoe goed ben jij op de hoogte van je financiële situatie? Daar kom je achter met deze checklist!
Gelden de (meeste) uitspraken uit deze lijst voor jou? Dan ben je goed op de hoogte van jouw financiële situatie. Is dat niet het geval? Kijk dan eens wat je met wie je kunt praten om te zorgen dat je wél op de hoogte bent van deze belangrijke geldzaken.
  • Ik bekijk minstens 1x per week mijn bankrekening en/of de bankrekening van mijn gezin.
  • Het is belangrijk om goed grip te houden op je inkomsten en uitgaven. Dit doe je door elke week een keer je bankrekening(en) te bekijken. Zowel die van je gezin als die van jezelf.
  • Ik spaar (met mijn partner) elke maand een vast bedrag.
    Het is belangrijk om elke maand 10% van je inkomen te sparen. Hierdoor kan je een buffer opbouwen voor onverwachte gebeurtenissen. Zoals een wasmachine die opeens stuk gaat, of onverwachte uitgaven voor de kinderen.
  • Ik plan (samen met mijn partner) de geldzaken: ik kijk vooruit naar hoeveel geld er binnenkomt en hoeveel ik uitgeef.
  • Het is belangrijk om elk jaar te bekijken hoeveel inkomsten en uitgaven je verwacht, welk bedrag je wilt sparen en wat hiervoor nodig is. Op deze manier ben je voorbereid op onverwachte situaties.
  • Ik weet hoe mijn pensioen is geregeld en wat ik kan verwachten als ik met pensioen ga.
  • Het is belangrijk om te onderzoeken of je pensioen goed is geregeld. Hoe sta je ervoor als jij of je partner met pensioen gaat? Hoe kom je dan aan geld en hoeveel heb je nodig?
  • Leef jij samen met een partner en/of een gezin? Bekijk dan ook voor jezelf de volgende uitspraken:
  • Ik heb een eigen bankrekening.
  • Het is verstandig om naast een gezamenlijke rekening, óók een eigen bankrekening te hebben. Zo heb je altijd een bankrekening om op terug te vallen en heb je meer vrijheid en zelfstandigheid op het gebied van geld.
  • Ik weet hoeveel geld mijn partner ongeveer verdient en uitgeeft.
  • Het is belangrijk om te weten wat de inkomsten en uitgaven zijn van het hele gezin. Op die manier kun je goede afspraken maken over geldzaken en ruzie over geld voorkomen. Probeer om één keer per maand met je partner over jullie financiële situatie te praten.
  • Ik weet net zoveel als mijn partner als het gaat om geldzaken.
  • Als één van de partners meer over geldzaken weet dan de ander, kan het moeilijk zijn om samen belangrijke keuzes te maken over geld.
  • Als één van ons zijn/haar baan verliest of ziek wordt, kunnen we nog steeds maandelijks de huur betalen.