Wat je echt moet weten

Bijna de helft van alle vrouwen in Nederland is financieel niet zelfstandig. Veel vrouwen werken parttime, of besluiten om niet (betaald) te werken. Groepsdruk, culturele normen of vooroordelen beïnvloeden deze keuze vaak onbewust. Om vrouwen vrij en bewust te laten beslissen over werk is het belangrijk deze factoren bespreekbaar te maken. Want werk brengt plezier en persoonlijke groei, is de beste garantie op een leven zonder armoede en schulden en geeft mogelijkheden om je eigen keuzes te maken.

Diversion wil dat vrouwen in Nederland de vrijheid hebben om hun eigen bewuste keuze over werk te maken. Met de gespreksmethode Kiezen voor Werk zetten we ons sinds 2017 in voor de versterking van de financiële positie van vrouwen. Samen met verschillende vrouwenorganisaties brachten we meer in totaal meer dan 700 vrouwen in kleine groepen bij elkaar om Kiezen voor Werk uit te proberen.

Onze peer trainsters – ervaringsdeskundige vrouwen – gingen aan de hand van de methode in gesprek met vrouwen die financieel kwetsbaar zijn. Met behulp van oefeningen en persoonlijke voorbeelden spraken ze met hen over geld, werken, zorgtaken, hun arbeidswens, en wat hen tegenhoudt om te werken. Op die manier hielpen ze vrouwen bewustere keuzes te maken.

Na een nieuwe ronde van trainingen in 2021, gebaseerd op een verbeterde versie van onze methode, delen we graag onze geleerde lessen met vrouwenorganisaties, gemeenten én met vrouwen zelf.

Een dringend vraagstuk

In Nederland is ieder mens gelijk. Maar betekent dit dat iedereen hetzelfde moet zijn? Gelukkig niet. We hebben namelijk ook de vrijheid om zelf keuzes te maken. Je bepaalt bijvoorbeeld zelf met wie je trouwt, wat je met je vrije tijd doet, of je een gezin wil en hoe je vervolgens omgaat met de zorg voor kinderen. Ook mag je zelf bepalen of je betaald werk doet.

In Nederland…

… verliezen vrouwen 24% aan koopkracht na een scheiding, terwijl mannen er gemiddeld bijna 4% op vooruit gaan.

Bron: https://www.cbs.nl/nl-nl/longread/statistische-trends/2020/financiele-gevolgen-van-echtscheiding?onepage=true

...is 47% van de vrouwen niet financieel onafhankelijk. Je bent financieel onafhankelijk volgens de overheid als je 100% van het minimumloon verdient.

Bron: https://digitaal.scp.nl/emancipatiemonitor2020/hoeveel-vrouwen-zijn-economisch-zelfstandig/.

...daalt het inkomen van moeders gemiddeld met 35% twee jaar na de geboorte van hun eerste kind en na zeven jaar is het inkomen tot 46% lager dan het verwachte inkomen bij de afwezigheid van kinderen. Bij vaders daalt het inkomen vrijwel niet over de jaren.

Bron: https://www.cpb.nl/sites/default/files/omnidownload/CPB-Discussion-Paper-424-The-Child-Penalty.pdf

…willen 6 op de 10 heterostellen zorgtaken gelijk verdelen. 16% doet dit echt.

Bron: https://digitaal.scp.nl/emancipatiemonitor2020/wie-zorgt-er-voor-de-kinderen/

… krijgen vrouwen gemiddeld 40% minder pensioen dan mannen. De toegenomen arbeidsparticipatie van vrouwen zorgt de komende jaren voor een kleinere gender gap, maar er wordt verwacht dat dit gat voorlopig niet wordt gedicht.

Bron: https://www.netspar.nl/assets/uploads/P20210916_Netspar-Design-Paper-178-WEB.pdf

...verdienen Nederlandse vrouwen gemiddeld 14% minder per uur dan mannen.

Bron: https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2020/18/loonkloof-mannen-en-vrouwen-blijft-slinken)