De gespreksmethode

Vind en download hier de werkbladen die de deelnemers kunnen gebruiken.

De gespreksmethode van Kiezen voor Werk richt zich op bewustwording van de eigen situatie en biedt vrouwen de mogelijkheid zelf tot een oplossing te komen voor de risico’s die financiële afhankelijkheid met zich meebrengt. Tijdens de trainingen worden de vrouwen uitgedaagd om hun onvervulde of concrete arbeidswens te gaan onderzoeken. Hieronder vind je de belangrijkste kenmerken die leven onder de doelgroep.

De doelgroep ervaart een taboe op werk en op het uitspreken van en praten over de eigen arbeidswens.

De doelgroep heeft vaak beperkt zicht op de eigen financiële situatie. De doelgroep is niet voorbereid op mogelijke financiële risico’s in de toekomst.

De doelgroep ervaart (onbewust) druk om niet of minder te werken, vaak in combinatie met het moederschap.

De doelgroep ervaart praktische en sociaal-culturele belem-meringen om (meer) te gaan werken.

De doelgroep voelt zich schuldig om (veel) te werken, vaak in combinatie met de overtuiging dat kinderopvang “slecht” of “zielig” is voor kinderen.

Kiezen voor Werk bestaat uit twee trainingen. Het uitgangspunt van de methode is dat deze dicht op de huid zit van de vrouwen die eraan deelnemen. Daarom raden wij aan te werken met een peer trainster (rolmodel), die dicht bij de belevingswereld van de deelnemers staat vanwege haar vergelijkbare achtergrond. Deze rolmodellen zetten hun eigen verhaal in om de dialoog op gang te brengen. Heb je feedback over de methode? Voel je vrij deze hieronder achter te laten.