Cijfers, signalen en ervaringsverhalen tonen aan: we zijn er nog niet als gaat om de economische zelfstandigheid van vrouwen. Veel vrouwen bevinden zich in een financieel risicovolle positie. Vrouwen die na een scheiding of bij het verlies van (de baan van) hun partner financieel niet op eigen benen kunnen staan, zoals niet-uitkeringsgerechtigde vrouwen. Het financiële risico dat deze groep vrouwen loopt wordt nog te vaak over het hoofd gezien.
Gemeenten spelen op lokaal niveau een belangrijke rol. Wil je weten hoe jouw gemeente haar rol in het versterken van de financiële positie van vrouwen nu invult en waar eventueel nog stappen te zetten zijn? Op basis van de geleerde lessen, signalen en onderzoeksresultaten uit onze praktijkprogramma’s, presenteren we deze checklist voor gemeenten voor een duurzame en succesvolle aanpak om de economische zelfstandigheid van vrouwen met een afstand tot de arbeidsmarkt te vergroten.
Benieuwd op welke manier jouw gemeente al werkt aan de preventie van armoede en schulden én de emancipatie van vrouwen in de regio? En hoe je als gemeente kan voorkomen dat geen enkele groep vrouwen tussen wal en schip raakt? Weet jouw gemeente de vrouwen te bereiken die wel aan het werk willen, maar niet weten hoe? Stel je zelf de volgende zes key questions om te kijken waar binnen jouw gemeente de kansen liggen om de economische zelfstandigheid van vrouwen te vergroten.
Ziet jouw gemeente niet-uitkeringsgerechtigde vrouwen als een belangrijke doelgroep als het gaat om schuldenpreventie, emancipatie en arbeidstoeleiding?
Heeft jouw gemeente beleid ontwikkeld voor nug-vrouwen rondom arbeidstoeleiding?
Zijn professionals op het gebied van werk, participatie en inkomen binnen jouw gemeente zich bewust van de invloed van hardnekkige culturele normen op de arbeidswens van vrouwen?
Weten professionals op het gebied van werk, participatie en inkomen binnen jouw gemeente hoe zij het gesprek kunnen voeren met vrouwen met een afstand tot de arbeidsmarkt over de invloed van deze culturele normen op hun arbeidswens en de (mogelijke) financiële implicaties van hun keuzes?
Werkt jouw gemeente al samen met de informele (vrouwen)organisaties?
Ondersteunt en faciliteert jouw gemeente het veld van informele (vrouwen)organisaties zodat zij hun brugfunctie richting de doelgroep kunnen blijven vervullen?
Wil je weten waarom juist deze vragen zo belangrijk zijn? Download hier de volledige checklist. Bij elke vraag vind je uitleg én praktische tips om aan de slag te gaan.
Wil je meer weten over op welke manier het beleid van jouw gemeente de financiële risico’s voor vrouwen vermindert via een diepgaande scan? Heb je interesse op een op maat gemaakte training voor professionals binnen jouw gemeenten? Of wil je binnen jouw gemeente aan de slag met het stimuleren van de economische zelfstandigheid van (nug-)vrouwen, maar weet je niet hoe? Neem dan contact op met adviseur Hannah Boerstra via hboerstra@kiezenvoorwerk.nl.