Wat je echt moet weten

Drie misverstanden over vrouwen en werk.


Met Kiezen voor Werk zet Diversion al sinds 2017 in op de versterking van de financiële positie van vrouwen. Ook in 2021 gingen onze peer trainsters - ervaringsdeskundige gespreksleiders – tijdens de trainingen in gesprek met financieel afhankelijke vrouwen over werk, de kwetsbare positie waarin ze zitten en hun eigen arbeidswens. In deze gesprekken signaleerden we drie misverstanden over vrouwen en werk.

Misverstand 1: Vrouwen die niet werken wíllen niet werken. Het is hun eigen keuze.

Realiteit: Veel vrouwen willen graag werken, maar weten niet hoe. Wij spraken veel vrouwen die dolgraag aan de slag gaan en veel voordelen van werk zien: een eigen inkomen, bezig zijn, sociaal contact en werken aan hun eigen ontwikkeling. Toch lukt het niet de stap te maken. Het missen van een (in Nederland) erkende opleiding, onzekerheid over de beheersing van de Nederlandse taal of simpelweg niet weten waar ze kunnen beginnen met het zoeken van werk of een opleiding, weerhoudt deze vrouwen om een eerste stap te zetten richting werk.

"

‘’We kunnen veel: als vrijwilligers, moeders of mantelzorgers vervullen we verschillende rollen en zijn we een soort verpleger of politieagent. Het enige wat we missen is een diploma. Dat is heel zonde.’’


"

Ik wil graag werken, maar voordat ik kan solliciteren moet ik echt beter Nederlands leren. Ik denk dat ik anders niet word aangenomen.’

Als jij niet werkt maar je partner werkt wel, dan hoef je je geen zorgen te maken over je pensioen. Waar of niet waar?

Realiteit: Vaker dan de kosten van de kinderopvang zijn traditionele rolpatronen de reden voor vrouwen om niet te werken. Zorgtaken liggen grotendeels bij vrouwen en die verantwoordelijkheid houdt hen tegen in het kiezen voor werk. We komen vaak vrouwen tegen die in hun eentje alle verantwoordelijkheid dragen wat betreft zorg voor kinderen, het huishouden en soms ook mantelzorg. Hierbij kunnen ze vaak niet rekenen op hun partner. Of ze hebben weinig vertrouwen in hun partner als het aankomt op zorgtaken of het huishouden en laten taken daardoor moeilijk los. Sociale druk die ze voelen vanuit hun partner of omgeving om zich vooral te richten op zorgtaken speelt hierbij soms een rol.

"

Toen ik werkte liep ik tegen het probleem aan dit ik als ik thuiskwam ook nog alles moest doen in het huishouden.


"

Mijn partner wilde niet dat ik ging werken omdat dit zou betekenen dat dingen voor hem zouden veranderen. Hij wilde niet zorgen voor het huishouden of de kinderen

Misverstand 3: Wel of niet werken is voor alle vrouwen een simpele keuze die ze kunnen maken door te kijken naar hoeveel geld ze nodig hebben.

Realiteit: We zien dat keuzes rondom werk soms worden beïnvloed door aannames over geld die niet kloppen. Financieel kwetsbare vrouwen onderschatten of óverschatten juist in hoeverre ze op de overheid kunnen rekenen voor financiële steun. Ze hebben niet altijd zicht op de (hoogte van) de toeslagen waar ze voor in aanmerking komen, of welke financiële tegemoetkomingen er zijn voor bijvoorbeeld mantelzorg. We zien daarnaast dat vrouwen die financiëel afhankelijk zijn van hun partner vaak ongeveer weten wat het gezinsinkomen is, maar zich door de druk van zorg- en huishoudtaken niet verder willen of kunnen verdiepen in de financiële administratie van het gezin. Daardoor kennen ze hun eigen financiële situatie vaak ook niet goed. Ze zijn zich niet bewust van hun financiëel kwetsbare positie, doordat ze niet willen of kunnen uitzoeken wat er verandert als ze gaan scheiden of als er iets gebeurt met hun partner.

"

Als er iets gebeurt met mijn man kan de gemeente mij denk ik wel opvangen.


"

Door de training Kiezen voor Werk kwam ik erachter dat niet al mijn geld opgaat aan de kinderopvang als ik ga werken en mijn kind naar de opvang breng. Als ik dat eerder had geweten stond ik niet 8 jaar lang stil.

Wat kan jij betekenen?

Wil je weten wat jij kunt betekenen voor vrouwen die financieel afhankelijk zijn? Lees hier wat je als gemeente kunt doen.

Samenwerken met informele organisaties

Nederland kent een groot netwerk van informele emancipatieorganisatie. Zij bereiken vaak grote groepen vrouwen die zich in een financieel kwetsbare positie bevinden, maar nog niet in beeld zijn bij de lokale overheid. Samenwerking zou van enorme meerwaarde kunnen zijn om de economische zelfstandigheid van vrouwen met een afstand tot de arbeidsmarkt te verbeteren.  

Wil je meer weten over hoe je een succesvolle samenwerking met informele organisaties creëert? Lees de samenvatting en de infographic van het onderzoek van het Verwey Jonker Instituut naar het project Meer Vrouwen Aan Het Werk. Hierin stond de samenwerking tussen informele organisaties en de gemeente Amsterdam en Rotterdam centraal. Meer Vrouwen Aan Het Werk is een project van Diversion. 

De samenvatting

Lees hier

De infographic

Bekijk hier

Verhalen van vrouwen

Oesha
Özgül
Megaidi
Lilian
Kristle
Nadia

Een dringend vraagstuk

In Nederland is ieder mens gelijk. Maar betekent dit dat iedereen hetzelfde moet zijn? Gelukkig niet. We hebben namelijk ook de vrijheid om zelf keuzes te maken. Je bepaalt bijvoorbeeld zelf met wie je trouwt, wat je met je vrije tijd doet, of je een gezin wil en hoe je vervolgens omgaat met de zorg voor kinderen. Ook mag je zelf bepalen of je betaald werk doet.

In Nederland…

… verliezen vrouwen 24% aan koopkracht na een scheiding, terwijl mannen er gemiddeld bijna 4% op vooruit gaan.

Bron: https://www.cbs.nl/nl-nl/longread/statistische-trends/2020/financiele-gevolgen-van-echtscheiding?onepage=true

...is 47% van de vrouwen niet financieel onafhankelijk. Je bent financieel onafhankelijk volgens de overheid als je 100% van het minimumloon verdient.

Bron: https://digitaal.scp.nl/emancipatiemonitor2020/hoeveel-vrouwen-zijn-economisch-zelfstandig/.

...daalt het inkomen van moeders gemiddeld met 35% twee jaar na de geboorte van hun eerste kind en na zeven jaar is het inkomen tot 46% lager dan het verwachte inkomen bij de afwezigheid van kinderen. Bij vaders daalt het inkomen vrijwel niet over de jaren.

Bron: https://www.cpb.nl/sites/default/files/omnidownload/CPB-Discussion-Paper-424-The-Child-Penalty.pdf

…willen 6 op de 10 heterostellen zorgtaken gelijk verdelen. 16% doet dit echt.

Bron: https://digitaal.scp.nl/emancipatiemonitor2020/wie-zorgt-er-voor-de-kinderen/

… krijgen vrouwen gemiddeld 40% minder pensioen dan mannen. De toegenomen arbeidsparticipatie van vrouwen zorgt de komende jaren voor een kleinere gender gap, maar er wordt verwacht dat dit gat voorlopig niet wordt gedicht.

Bron: https://www.netspar.nl/assets/uploads/P20210916_Netspar-Design-Paper-178-WEB.pdf

...verdienen Nederlandse vrouwen gemiddeld 14% minder per uur dan mannen.

Bron: https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2020/18/loonkloof-mannen-en-vrouwen-blijft-slinken)